Taşan Plağı tanıtıldı

Taşan Plağı tanıtıldı

Kırıkkale Valiliği tarafından özel olarak hazırlatılan Hacı Taşan Plağı ve Kırıkkale’nin Kültür Varlıkları Envanter kitabının tanıtımı yapıldı.

Kırıkkale Öğretmen Evi’nde Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri Kitabı ve Hacı Taşan Kültür Serisi Plak Tanıtım Programı gerçekleştirildi. Programa Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’nun yanı sıra Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazlı Altuntop, Ustalar Topluluğu ve gazeteciler katıldı. 

BOZLAĞIN ALTIN SESİ

Burada davetlilere bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fazlı Altuntop “Valiliğimiz himayelerinde abdallık geleneğinin temsilcilerinden, “Bozlağın Altın Sesi” olarak bilinen, TRT arşivlerine kazandırdığı eserler ve Türk halk Müziğine sunduğu katkılarla ülkemizin ve ilimizin önemli değerlerinden biri olan Hacı Taşan’ın 11 adet eserinin derlendiği 33’lük plağa kayıt yapılmak suretiyle 1000 adet basılarak ilimiz eserleri arasında yerini almıştır.

KİTAP YAPILDI

Ayrıca İlimizde bulunan 81’i Anıtsal yapı ile 87’si Sit Alanı olmak üzere toplamda 168 Tescilli Kültür Varlığının mimari yapıları, konumları ve restorasyon durumları gibi özelliklerini belirten Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanter Kitabımızda hazırlanarak 500 adet basılmıştır. İlimizde bulunan kültür varlıklarına ait bilgileri bir araya toplayan Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri bilimsel çalışmalara ve planlama çalışmalarına kaynak oluşturabilecek bir eser niteliğindedir. Kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasına katkı sağlayacak bu iki önemli eseri ilimize kazandıran başta Sayın Valimize ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

VALİ BİLGİ VERDİ

Vali Tekbıyıkoğlu ise yeni olan hiçbir şeyin kültüre dahil olmadığını söyleyerek, “Kültür yeni oluşmaz. Yıllardan beri topluluklar, insanlar kültürlerini besler. Kültür kendi aralarında etkileşimde bulunabilir. Zenginlikleri çok fazladır. Mimarisinden tutun, müziğine kadar. Motiflerinden tutun, ağarlama uğurlamasına kadar hemen her şey kültürün içerisine dahil olur. Bizimde Anadolu kültürü, bir Anadolu kilimi gibi motifleri birbiriyle uyumlu bir şekilde oluşan, bütününe baktığımız zamanda daha büyük bir motifi teşkil eden bir yapısı vardır. Kırıkkale’mizin içerisinde, Anadolu motiflerinin bir rengi olan, Abdallarımızı ve Bozlak kültürümüzü barındırıyoruz. Bu bizim için hakikaten çok kıymetli.

YENİ BİR KÜLTÜR DEĞİL

Bozlak kültürü yeni bir kültür değil. Bazı çalışmalar Orta Asya’ya kadar dayanıyor ve biz bunları günümüze kadar yaşatabilmişiz. Bozlak kültürünün ve Abdal geleneğinin en önemli değerlerini, şehrimizin bir evladı temsil etmiştir. Umarım bundan sonrada çok önemli isimler çıkar ve bu geleneği devam ettirir. Hacı Taşan, hepinizin bildiği üzere Keskinli. 1950’li yıllarda Muzaffer Sarısözen’in Anadolu’da yaptığı bir derleme çalışmaları kapsamında, Keskin ilçemizi ziyaret eder ve orada Hacı Taşan ile tanışırlar. Orada ki derlediği parçaları da TRT Ankara radyosuna taşıması münasebetiyle, Hacı Taşan Türkiye çapında bozlağın önemli bir mikrofonu haline gelir. Aynı zamanda Türk Halk Müziğine, bozlak geleneğinde hepinizin bildiği parçaları da armağan eder.

KÜLTÜR VARLIĞI KAYDI

Yine çok büyük bir isim olan Neşet Ertaş’ında yetişmesine vesile olur. İlimizin kültür boyutunda çok önemli bir temsilcisi olan Hacı Taşan’ı tekrar geri yaşatmak, tekrar geri hatırlamak için, kendi yaşadığı döneme dair olan bir plakla gün yüzüne çıkardık. Tanıtım faaliyetlerimizin içinde bulunacak 33’lük bir plak, Valiliğimizin himayelerinde çıkarttık. İkinci kültür projemizin ürünü ise ‘Kırıkkale Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’. İnsanoğlunun ömrü kısıtlı. Bu kültür varlıkları bizden sonrada yaşasınlar diye 2022 tarihinde bir fotoğrafını çektik. İçerisinde teknik bilgileri ile beraber sosyal bilgileri de ihtiva eden bir kitap bastık. Bu iki projenin Türk kültürü ile ilgilenen herkesin, çalışma alanında temel teşkil edeceğini düşünüyorum ve ilimize de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.