TMO için açıklama
Kırıkkale´de nohut üretiminin gün geçtikçe daha da fazlalaştığını belirten Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, Toprak Mahsulleri Ofisi´nin (TMO) nohut alımı yapmasının gerektiğini söyledi.
ALTERNATİF ÜRÜN
Kırıkkale´de üreticilerin nohut konusunda daha da bilinçlendiğini ifade eden Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, alternatif ürün olarak Kırıkkale´nin Türkiye genelinde bir numaraya çıktığını ifade etti. Kırıkkale´de son yıllarda görülen ekonomik ve sosyal gelişmeler nedeniyle gerek tarımla uğraşan üreticiler ve gerekse tarıma dayalı sanayii kuruluşları alternatif tarım ürünleri arayışlarına girmişlerdir. Üreticilerimiz günümüzde; Daha önce yetiştirdikleri ürünlerden istedikleri verimi alamamaları üzerine Nohut, Yağlık Ayçiçeği, Dane Mısır, gibi alternatif ürünlere yönelmişlerdir.?diye konuştu.
ÖNEMLİ BİR ÜRÜN
Orhan Öztürk, Pek çok kaynağa göre, Ülkemizde yaklaşık 7000-7500 yıl önce nohut yetiştirildiği bilinmektedir. Bugün artık Türkiye de dâhil Dünyanın pek çok ülkesinde nohut tarımı yapılmaktadır. FAO verilerine göre, 2016 yılında, Ülkemizde 3.516.872 dekarlık bir alanda toplam 455.000 ton nohut üretilmiş ve ortalama verim 126 kg/da alınmıştır. Nohut, protein ve nişasta deposu olmasının yanı sıra besin değeri ve lezzetiyle Türk mutfağının vazgeçilmez bakliyatlarından biri konumundadır. Yemeğinin yanında Leblebi formuyla da kuruyemiş reyonlarının vazgeçilmezlerindendir. Nohut, tanelerinde bulunan %20-25 protein, % 40-60 karbonhidrat,% 4.5-5.5 yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Dünya üretiminin hemen hemen tamamında değişik şekillerde temel gıda maddesi olarak tüketilmektedir.?dedi.
SERTİFİKALI TOHUM KULLANIN
Öztürk, çiftçilerin sertifikalı tohum kullanarak verimin yanı sıra kaliteyi de artıracağını belirterek, ´Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalıdır.´ ifadelerini kullandı. Öztürk, yazılı açıklamasında, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanarak verimi ve kaliteyi artıracağını, aynı zamanda tarımsal sanayinin ihtiyacı olan standartlara uygun ürün sağlayacağını bildirdi. Bunun sonucu olarak çiftçinin gelirinin artacağına işaret eden Öztürk ´Çiftçilerimizin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verim yüzde 25´e, hibrit tohumlarda ise yüzde 100´e kadar artabilir. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı.´ değerlendirmesinde bulundu.