Toplantı yapıldı
AHİKA tarafından Kırıkkale, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir illerinde iş gücü piyasasında faaliyet gösteren kurumlar arasında işbirliği ve bu kurumların kapasitelerinin geliştirilmesi aracılığıyla kayıtlı istihdamın teşvikine katkı sağlanması amacıyla hazırlanan Kayıtlı istihdamı teşvik projesi kapsamında Kırıkkale TSO üyeleri bilgilendirildi. Kırıkkale iş dünyasını bilgilendiren Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, proje çerçevesinde işverenlere yönelik teşvikleri anlattı.
TEŞVİKLER ANLATILDI
Ahiler Kalkınma Ajansı´nın Kayıtlı İstihdamı Teşvik Ediyor Projesi kapsamında Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç tarafından Kırıkkale iş dünyasına ?Kayıtlı istihdamın teşviki çerçevesinde işverenlere yönelik teşvikler? anlatıldı. Düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Adnan Kayık, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Varlı, Meclis Başkanı Ömer Akçelik, oda başkanları, STK temsilcileri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı. İç Anadolu´yu ikinci kez turladıklarını belirten Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, Milli istihdam seferberliği kapsamında bir çok çalışma yapıldığını, bu çalışmayla Türkiye´deki iş gücü piyasasının masaya yatırıldığını söyledi.
REKABETİ ZAYIFLATIYOR
Programda bir konuşma yapan Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet varlı ? Hepimizin bildiği üzere ülkemizin en büyük sorunlarından birisi kayıt dışı istihdam. Ekonomik, hukuki ve hatta kültürel nedenlerle dahi çalışanlar ilgili kurumlara bildirilmeyebiliyor veya eksik bildiriliyor. İşini yasalara göre yapmaya gayret eden işadamı, kayıtdışı işçi çalıştıranla rekabet edemiyor, bu durum onu da kayıtdışılığa yönlendiriyor. Çalışan içinde durum farklı değil. Sigortalı çalışmak isteyen kişi sigortasız çalışmaya razı olanlar nedeniyle iş bulmakta zorlanıyor, dolayısıyla o da bir şekilde kayıtdışı çalışmaya boyun eğebiliyor? ifadesini kullandı.
KAYIT DIŞI ORANI YÜZDE 60
Başkan Varlı ?Kayıtdışı istihdamda bölge düzeyde önemli farklılıklar var. SGK verilerine göre, kayıtdışı istihdamın en yoğun olduğu bölgeler; Kuzey ve Orta Anadolu Bölgeleri. Bu bölgelerde yaratılan istihdamdaki kayıtdışılık yüzde 60´ın üzerinde. Dolayısıyla bu bölgelere özel önem vermek gerekiyor. İşte bu noktada, yönetim kurulu üyesi olduğum Ahiler Kalkınma Ajansı´da sorunun çözümüne katkıda bulunmak için bir proje hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sundu, proje başarılı bulundu ve uygulanmaya başlandı. Temel amaç; işçi-işveren tüm tarafların kayıtdışı çalışmanın zararları konusunda dikkatini çekmek, teşvikler ve yaptırımlar konusunda bilgi vermek, bölgede kurumlar arası koordinasyonu ve kapasite geliştirmeyi öngören bir yol haritası belirleyerek kayıtdışı ile mücadele etmek? sözlerine yer verdi.
TALEPLERİMİZİ İLETECEĞİZ
Varlı ?Bugün yine projenin önemli bir faaliyeti kapsamında üyelerimizi, yani işverenlerimizi bilgilendirmek üzere çok değerli bir hocamız aramızda; Prof.Dr. Cem Kılıç aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı ekonomi danışmanı ve uzmanlık alanı istihdam. Ülkemizin çalışma hayatını düzenleyen politikaların belirlenmesinde de görev alıyor. Dolayısıyla ülkemizin sosyal sigorta alanında politikalarının belirlenmesinde taleplerimizi doğrudan kendisine iletebileceğiz, yaşadığımız sorunları aktarıp çözüm yollarını tartışabileceğiz. Biz Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu yıl Şubat ayında başlatılan istihdam seferberliğine nasıl destek veriyorsak, kayıtlı işçi çalıştırmaya da o derece önem veriyoruz. Bu alanda yapılacak çalışmaları da her zaman destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum? dedi.