Anahtar Kelimeler: Türbe yenileniyor

Türbe yenileniyor

Türbe yenileniyor

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

 

13. yüzyılda yaşamış, “Vilayet-name’i Kutbü’l Arifin Gavsü’l Vasilin Hazret-i Hünkar Hacı el-Horasani” adlı el yazma menakıb kitabında çeşitli kerametlerinden söz edilen Balışeyh’te ki Karadonlu Can Baba türbesi restore ediliyor.

 

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesi Belediye Başkanı Hilmi Şen, 13. yüzyılda yaşamış, “Vilayet-name’i Kutbü’l Arifin Gavsü’l Vasilin Hazret-i Hünkar Hacı el-Horasani” adlı el yazma menakıb kitabında çeşitli kerametlerinden söz edilen Balışeyh’te ki Karadonlu Can Baba türbesinin restorasyon çalışmalarını dualarla başlattı. Ballı mahallesinde bulunun ve kısa sürede tamamlanarak ibadete açılması planlanan Karadonlu Can Baba Türbesinin restorasyonu için kurban kesildi. Belediye Başkanı Hilmi Şen, “Ballı mahallemizin içerisinde unutulmaya yüz tutmuş mübarek Ecdâd Karadonlu Can Baba türbemizi dönemin ruhuna uygun bir şekilde kurban ve dualarla restoresine başladık. Allah hizmet için çıktığımız bu yolda bizlere muvaffakiyet kıymetli hemşerilerimize esenlikler versin inşallah.” dua etti.

 

KARADONLU CAN BABA KİMDİR?

Karadonlu Can Baba, 13. yüzyılda yaşamış, hakkında fazla bilgi olmayan ancak, “Vilayet-name’i Kutbü’l Arifin Gavsü’l Vasilin Hazret-i Hünkar Hacı el-Horasani” adlı el yazma menakıb kitabında çeşitli kerametlerinden söz edilen, Hacı Bektaşi Veli’nin (1210-1271) himmetine nail olmuş bir baba, veli ve alperendir.

Anadolu’nun islamlaşmasında emeği bulunan Karadonlu Can Baba, Ballı şeyh İlçemizde mefdundur. Türbesi pek çok kimse tarafından çeşitli nedenlerle ziyaret edilmektedir.

Karadonlu Can Baba ile ilgili menkıbeler, Hacı Bektaş Menakıpnamesi’ nde yer almaktadır. Hacı Bektaş-i Veli ’nin hayat ve menkıbelerini anlatan menakib veya Vilayetname adı verilen eserde, Karadonlu Can Baba’ nın kerametlerinden bahsedilirken, Moğol İmparatorluğunun kurucusu Cengiz Han ( 1155 – 1227 ) ve oğlu Kavus Han’dan söz edilmektedir.

Ayrıca büyük rasat ve astronomi alimi Şeyh Necmeddin-i Kübra ( öl .1222) ile Bağdat padişahı Abbas, Selçuklu Sultanı, Gazi Selim Şahoğlu Kılıç Arslan’ın oğlu Sultan Aleaddin Keyhüsrev’in ( Saltanatı: 1220 – 1237 ) isimleri zikredilmektedir.



  • Cumartesi 29.3 ° / 20.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22 ° / 18.2 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 25.3 ° / 17.8 ° Güneşli