Tuza dikkat edin!
Dünya Tuza Dikkat Haftası´nın 12-18 Mart tarihleri arasında Dünya genelinde kutlandığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, toplum olarak çok fazla tuz tüketimi yapıldığını, aşırı tuz tüketimi ile kan basıncının arttığını, inme, kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin artmasına sebep olduğunu söyledi.
DÜNYA ÇAPINDA BİR PROBLEMDİR
Aşırı tuz tüketiminin değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulaması olduğunu ve birçok kronik hastalığın temelinde yer aldığını ifade eden Güngüneş, özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörü olduğuna dikkat çekti. Güngüneş ?Aşırı tuz tüketimi dünya çapında bir problemdir. Dünyadaki tuz alımının artması sonucu Dünya Sağlık Örgütü´nün yayınladığı rapora göre, kişi başına günde 5 gram ya da daha az (1 çay kaşığı) tuz tüketilmesi hedeflenmiştir? dedi.
AZALTMANIN 5 YOLU
Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolundan bahseden Güngüneş ?Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu ve maydanoz gibi bitkiler, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin? dedi.