Tarih: 05.01.2017 23:27

?Verem çok önemlidir?

Facebook Twitter Linked-in

Verem uyarısı!

70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi konferans salonunda program düzenlendi. Düzenlenen programda verem konusunda bilgiler verilirken konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, veremin halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olduğunu söyledi.

EŞ ZAMANLI PROGRAMLAR

Verem eğitim haftası dolayısıyla Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi konferans salonunda toplantı düzenlendi. Sağlık personeline yönelik düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Boyabatlı ile beraber kalabalık bir sağlık personeli katıldı. Toplantının amacıyla ilgili bilgiler veren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş ?01-07 Ocak 2017 tarihleri arasında Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta ?Verem Eğitim ve Propaganda Haftası´ olarak belirlenmiştir. Gerçekleştirilen ?70. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası? çerçevesinde yurt genelinde çeşitli etkinliklerle farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Eşzamanlı olarak ilimizde de bu etkinlikler düzenlenmektedir? diye konuştu.

GÖRÜLME SIKLIĞI DÜŞMEKTEDİR

Güngüneş, yaptığı açıklamada, Verem Eğitim ve Propaganda Haftası´nın 1947 yılında kutlanmaya başladığını ve haftanın amacının veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi olduğunu belirtti. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu ve bu insanların yüzde 10´unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünüldüğünü anlatan Güngüneş, "Tüberküloz erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü Küresel Tüberküloz 2016 raporuna göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı ve tüberkülozdan ölümler düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir." ifadelerini kullandı.

1,8 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

Güngüneş, rapora göre dünya genelinde 2015 yılında 10,4 milyon yeni tüberküloz hastasının ortaya çıktığını ve bunların yüzde 56´sının erkek, yüzde 34´ünün kadın ve yüzde 10´unun çocuk olduğunu dile getirdi. Yeni tüberküloz olgularının yüzde 60´ının Hindistan, Endonezya, Çin, Nijerya, Pakistan ve Güney Afrika bulunduğuna dikkati çeken Güngüneş, "Tüberküloz, 2015´te dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 2015´te 1,8 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Tedavi edilmezse tüberküloz hastalarında ölüm oranı yüksektir. Yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen balgam yayması pozitif akciğer tüberküloz olgularının yüzde 70´inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiği saptanmıştır? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —