Anahtar Kelimeler: Yaz lastiği takılmalı!

Yaz lastiği takılmalı!

Yaz lastiği takılmalı!

Yaz lastiği takılmalı!

Lastik uyarısı!

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Kırıkkale İl Temsilcisi Oktay Kırlanğıç, bir basın açıklaması yaparak araç sürücülerinin kış lastiklerini çıkarıp, yaz lastiklerini takmaları konusunda uyardı.

Araç sahiplerine çağrı

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Kırıkkale İl Temsilcisi Oktay Kırlangıç, bir basın açıklaması yaparak araç sürücülerinin kış lastiklerini çıkarıp, yaz lastiklerini takmaları konusunda uyardı. Kırlangıç yaptığı açıklamada şunları söyledi. Kırlangıç,  Araçlardaki lastiklerin kış ve yaz mevsimine göre değiştirilerek kullanılmasına yönelik karar, ‘Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu'nun, 10 yıllık ‘Trafik Güvenliği Eylem Planı'nda kararlaştırılmış, 31. 07. 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yaz mevsimi için değiştirme uygulamasının Kırıkkale Valiliğince belirlenen tarih aralığı   (01 Nisan – 01 Aralık) olarak tespit edilmiştir. Buna göre Kırıkkale' de yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar dâhil (01 Nisan ile 01 Aralık) tarihleri arasında ‘yaz Lastiği' kullanılması, araç sahiplerinin menfaatine olacaktır” dedi.

Can güvenliği ön planda

Oktay Kırlangıç, Değiştirilerek takılması gereken yaz lastiğinin özelliği, kış lastiğine göre hem imalat bakımından ve hem de diş profili (desen) olarak farklılık arz etmektedir. Yani yaz lastiğinin yapısı ‘' 7° C`' nin üstünde, frenleme - tutunma kabiliyeti ve çekiş özelliğini kaybetmemesidir. Oysaki kış lastiği ‘' 7°C'' nin üstünde iyice yumuşarlar. Bunun için tutunma özelliği yani frenleme mesafe uzar. Dolayısıyla hem can güvenliği tehlikeye girer ve hem de lastikler daha çabuk aşınırlar” diye konuştu.

Mevsimlik lastikler

Kırlangıç, Yani kış lastiklerini yaz aylarında kullanmak, yaz lastiklerini de kışın kullanmak doğru değildir. Çünkü kış lastikleri yumuşak olduğundan; daha çabuk aşınması, yakıt sarfiyatını artırması, yaz lastiğine göre çok ses yapması ve ayrıca frenleme esnasında da, yaz lastiği gibi performans sergilemesi söz konusu değildir. Mevsimine göre lastiklerin değiştirilerek muhafazası için; rutubetsiz ortamda direkt güneş ışığı ve ısıya maruz kalmayacak şekilde, zeminden 10 cm. yükseklikte bir paletin üzerine dik konumda konularak, ayda bir de ekseni etrafında döndürülerek depolanmalıdır.  Yurdumuzda halk arasında ‘'Dört Mevsim Lastiği'' veya ''Kar Lastiği'' şeklinde adlandırılan yanlış bir isimlendirme vardır. Böyle bir lastik sınıfı söz konusu değildir. Hava ve yol şartlarına yönelik olarak bunun aslı ya ‘'Yaz Lastiği'' veya Kış Lastiği”dir” dedi.

Lastik süreleri 5 yıl

Kırlangıç son olarak, Lastik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus lastik ömrüdür. Lastiğin rafta bekleme süresi 5 yıl olup, bu sürede satılmayan ve kullanılmayan yani yatık tabir edilen lastikler, özelliğini kaybeder. Yani kullanılmadan kullanım ömrünü tüketmiş olurlar. Diş derinliği olarak yeni olsa dahi, yeterli tutunmayı sağlayamazlar. Buda lastiğin üzerindeki üretim tarihinden anlaşılır. Lastiğin üretim tarihi önce hafta ve devamında yıl olarak yazar. Meselâ: (2511 yazan lastik / 2011 yılının 25. haftası) nın imalatıdır ve 5 yıllık kullanım ömrünü geçmiş lastik demektir. Örnek: 1215 yazan lastik / 2015 yılının 12. haftası'' üretilmiş, bu ay itibariyle de yeni demektir. TFTM. ve KYTG. olarak, araç sahiplerimizin bu teknik bilgilere uyumlu, güvenli şekilde ve kazasız, belasız bir kullanım sezonu geçirmelerini temenni ederiz” dedi.



  • Pazartesi 5.3 ° / 0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 5.3 ° / 2.8 ° false
  • Çarşamba 6.6 ° / 0.6 ° Güneşli