Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk; TBMM’de bir açıklama yaparak, yerel basının önemine değindi ve “Tüm Türkiye’de yerel basınımızın elinden tutalım, onları güçlendirelim” dedi.
AÇIKLAMADA BULUNDU
Açıklamasında; yerel basının sadece habercilik görevi olmadığını, bilhassa kültür ve tarihi dokumuzda yerinin çok önemli olduğuna vurgu yapan MHP’li Öztürk; “Unutulmasın ki; Milli Mücadele yıllarında önemli görevler üstlenen yerel basını, o dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘fazilet adaları’ olarak adlandırmıştır. Çünkü Milli Mücadelede yerel basın, tam bir haberleşme görevi görmüş, cephe ve cephe gerisinin kademesinde yer alarak, Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanmasında önemli bir rol üstlenmiştir.” dedi.
YEREL BASIN ÖNEMLİ
Milletvekili Öztürk; “Günümüzde yerel basınımız, biz siyasetçilerin gözü, kulağıdır. Sabah güne başlamadan yerel basındaki haberlere bakmak, o gün TBMM’deki çalışmalarımıza da yön vermektedir. Yani yerel basınımız, bizlerin seçim bölgelerimizdeki en büyük yardımcımızı ve başvuru kaynağımızdır. Çünkü yerel basın, yayımladığı haberler, fotoğraflar ve ele aldığı sorunların yanı sıra, ilin gereksinimleri de duyurmaktadır. Bu bakımdan, yerel gazetelerimizin işlevleri, görevleri ve sorumlulukları bizim için en az ulusal basın kadar önemli” dedi.
DESTEK OLUNMALI
Son yıllarda yerel basının büyük zorluklar yaşadığını belirten MHP’li Öztürk; “Ciddi anlamda özveriyle, kıt kanaat imkânlarla faaliyetlerini yürütmeye çalışan yerel basınımızın, güçlü olması ve ayakta kalabilmesi çok önemlidir. Gerek yarattıkları katma değer ve istihdam, gerekse kentteki gelişmeleri haberleştirme adına özverili mücadeleleri yalnız kalmamalıdır. Bu bakımdan yerel basınımız; KOBİ kapsamında değerlendirilmeli ve Kredi Garanti Fonu’ndan ile KOSGEB destek ve teşviklerinden yararlandırılmalıdır. İçinden geçtiğimiz korona virüs salgını ile mücadele günlerinde yerel medyamıza bir nebze destek olabilmek adına resmi kurumlara olan ödemelerini (SGK primi ve vergi, vb.) en az 1 yıl süreyle erteleyebilmeliyiz.
İLAN PAYI AÇIKLAMASI
Yine şu dönemde; reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile, ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payını %5 veya daha aşağıya indirilmesi kararlaştırılmalıdır. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından alınan telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedelleri bir müddet, destek amacıyla alınmamalıdır. Yerel basınımızda çalışanlarımız da, sağlık ve güvenlik güçlerimiz gibi tehlike altında görevlerini yapmaktadırlar. Bu bakımdan onlara da en azından 3 ay süreyle ek teşvik ödemeleri sağlanarak, banka kredilerinde kolaylıklar sağlanabilmelidir.” diyerek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklayacağı yeni teşvik ve destek paketlerinde, yerel basınımızı da muhakkak en güçlü şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.