Tarih: 29.03.2022 18:58

Zirai don için uyarı

Facebook Twitter Linked-in

Kırıkkale'de meyve bahçesi olan üreticiler gece ve gündüz arasındaki ısı farkının çok olmasından dolayı zirai don endişesi yaşarken, Osmanoğulları Tarım İşletme Sahibi Zirat Yüksek Mühendisi İsmet Duman, mağdur olmaması için tarım sigortası yapması konusunda uyardı.

DİKKATLİ OLUNMALI

Don kuraklığı ve fizyolojik kuraklığın iyi ayırt edilmesi gerektiğini söyleyen ve çiftçiyi bu konuda bilinçlendirmek için açıklamalarda bulunan İsmet Duman,  “Don kuraklığı olayı toprak 0 santigradın altına düştüğü andan itibaren donan madde genleşiyor ve genleşince de burada don kuraklığı dediğimiz hadise gerçekleşmiş oluyor. Bitkiler topraktaki suyu alamıyorlar. Alamadığı için de bitkinin bünyesinde bir takım fizyolojik aksaklıklar meydana geliyor. Bunu da biz fizyolojik kuraklık olarak ifade ediyoruz” dedi. Çiftçilerin mutlaka meteorolojiye kulak vermesi gerektiğini de hatırlatan Gökdere “Meyveleri  korumak için ise en çok başvurulan yöntem naylona sarma yöntemidir. Bu yöntem ile ağaçların yapraklarının tamamını bir naylon poşet yardımı ile bağlanır ve kardan ve dondan korumak amaçlanır.

ÖNEMLİ BİR KONU

Bu sayede hem zarar görecek kısımlar korunmuş oluyor hem de naylon içerisinde kapalı kalan alanın sıcaklığı dışarıya göre biraz daha ılıman oluyor. Bu da bitkinin don olayı ile karşılaşmasına bir kalkan görevi görüyor. Bir başka yöntem ise ateş yakma yöntemidir. Bu yöntemde ise kontrollü bir şekilde etrafa zarar vermeyecek düzeyle ateşlerin yakılması ile düşen sıcaklığın ağaçların odluğu bölgede yükseltilmesi hedefleniyor. Böylelikle ısınan ortamdan dolayı meyve ağaçları don olayından çok etkilenmiyorlar. Bununla beraber bitkileri bol sulamak da oldukça etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor."dedi.

TAVSİYELERDE BULUNDU

Pratik ve bilimsel anlamda dondan korunmak için iki ayrı yöntemi tavsiye ettiklerini belirten Duman, “Birincisi aktif bir diğer ise pasif yöntem. Sera ortamı oluşturursanız radyasyon etkisinden dondan bitkiyi, koruyabilirsiniz. Rüzgar gülü pervane sistemi vantilatör ile havayı karıştırabiliriz. Havayı karıştırdığınız zaman sıcak hava ile soğuk havayı alt üst etmiş olursunuz. Böyle olunca da bitkiyi dondan korumuş olursunuz. Çiftçimize don uyarısı verilmeden önce arazideki bitkileri sulamalarını tavsiye ediyoruz. Sulama yaparsanız su soğuğu çeker ve böylece bitkiyi dondan korumuş olursunuz. Bitkiyi özellikle dona karşı koruyabilmek için gübreleme yapmak önemli bir faktör özellikle fosforlu ve potasyumlu gübre uyguladığı zaman bitkiyi dona karşı korursunuz” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —